top of page

Çocuklarda "Zaman" Kavramı


‘’Zaman’’ kavramı sonu olmayan bir kavram olmakla beraber canlılar olarak bizlerin yaşamında en çok yer kaplayan kavramdır. Söylenmesi, yazılması kolay ve kısa gibi görünse de anlamı oldukça derindir. Biz yetişkinler bile bazen bu kavramı sorgulayıp kafamızda beliren düşüncelerde kaybolup giderken bunu çocuğa nasıl anlatacağız?

Çocuklar büyürken çevrelerinde gördükleri her şeyi kaydederler. Öğrendiklerini anlamlandırmaya başlarlar. Çocuklar somut kavramları daha iyi öğrenirken, soyut kavramları öğrenmeleri daha zordur. Bu yüzden soyut kavramları somutlaştırarak öğrenmek isterler. Çocuklarda bu kavramın öğrenilmeye başlandığı yaş genel olarak 4 yaş oluyor. Fakat onların bildiği ‘’zaman’’ kavramı ile yetişkinlerin bildiği ‘’zaman’’ kavramı aynı değil. Biz yetişkinler zamanı daha çok takvimlere veya saatlere göre düşünürken çocuklar ise okul öncesi dönemden itibaren günlerin farkındalığına ulaşsa da onlar için zaman; dün-bugün, yarın-sabah ,öğlen-akşam olarak ayrılır. Çocuk o günün cumartesi olduğunu bilebilir fakat takvimde hangi güne denk geldiğini bilemez. Bazı çocuklar ise gün içerisinde bulunan zamanları yemeklere veya uyku saatlerine göre öğrenebilir. (Kahvaltı yaptığında sabah olduğunu, uyuduğunda akşam olduğunu anlaması gibi) Onlara yapacağımız kısa ve net açıklamalarla zaman kavramının öğrenimini de kolaylaştırmış oluyoruz. Çocuklara yaşları kadar kelimelerden oluşan kısa cümleler kurmak da gelişimleri açısından oldukça önemli. Çocuklara zaman kavramını öğretirken ilk olarak hikaye kitaplarından eğitici çizgi filmlerden yardım alabilirsiniz. Yaşlarına uygun planlar, etkinlikler yapılmalı ve uyku - yeme alışkanlığı düzenli bir şekilde kazandırılmalıdır. Ayrıca genelden özele doğru bilgiler anlatılmalıdır. .Dün-bugün, gece-gündüz, bugün-yarın kavramları; çocuğun kendi yaşadığı deneyimleri somutlaştırıp anlatmak bilgilerin kendisinde daha kalıcı olmasını sağlar.


Küçük yaş grubu çocuklarla plan yaparken; ’’20 dakika sonra , beni biraz bekler misin?", "Bir saniye hemen geliyorum’’ gibi sınırlayıcı cümleler onlar için kafa karıştırıcıdır. Çocukların yetişkinler gibi zaman kavramını tam olarak anlamaları 10-12 yaşlarını bulur. Bu yaşlarda zaman konusunda planlama yapabilecek seviyeye ulaşırlar. Fakat daha küçük yaşlarda ise gözle görünebilir (somut) etkinlikler ile bu kavram kazandırılabilir.


1.476 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

INSIDE OUT

bottom of page